Hälsosam livsstil

En webbplats om inspiration

Hälsa & Livsstil

Om medicinsk yoga-utbildning och framtiden

Medicinsk yoga kallas även för MediYoga och är en svenskutvecklad yogaform som bland annat kan gynna den som lider av stress, – och utmattningssyndrom, sömnbesvär och psykisk ohälsa. För att bli instruktör krävs en medicinsk yoga-utbildning och därefter finns flera olika arbetsmöjligheter. Läs mer om yogaformen, utbildningen och vilka olika vägar som finns att gå efter en sådan här.

Mer om medicinsk yoga

Den som gått en medicinsk yoga-utbildning och blivit instruktör inom området kan hålla klasser inom medicinsk yoga. Medicinsk yoga, eller MediYoga, är en svenskutvecklad yogaform. Yogan passar för alla typer av människor men främst för dom som lider av någon form av besvär så som stress, – och utmattningssyndrom, sömnbesvär, psykisk ohälsa, ryggproblem, huvudvärk samt hjärt, – och kärlsjukdomar.

Yogan utförs med mjuka och enkla rörelser som kan utföras sittandes på golvet eller sittandes på en stol. Den syftar till att öka utförarens kroppsmedvetenhet och för att balansera kroppens eget nerv, – och hormonsystem. Rörelserna bidrar även till en förbättrad rörlighet och ökad styrka.

Förutom rörelser handlar MediYoga mycket om att hitta olika andningstekniker. Det kan handla om både djupandning och så kallad eldandning och regelbundet utförande kan minska smärtproblematik, ge ett lägre blodtryck och verka avstressande.

Klasserna leds som sagt av någon med medicinsk yoga-utbildning och finns att hitta på flera olika ställen.

Hitta en medicinsk yoga-utbildning

För den som är intresserad av att gå en medicinsk yoga-utbildning finns mycket information att hitta på internet. Här finns bland annat utbud av utbildningar och utbildare samt mer att läsa om vad dom olika har ett erbjuda vad gäller kursupplägg, innehåll och annat som kan vara bra att veta. Många utbildningar sker i flera steg och innefattar även andra områden än just MediYoga, så som:

  • Kost
  • Näring
  • Livsstil

Efter utbildningen

För den som är färdig med sin medicinsk yoga-utbildning finns flera olika vägar att gå. Många yogainstruktörer inom dess olika områden arbetar i egen regi – alltså inom ett eget företag eller som anställd på privata företag.

Det många däremot inte känner till är att den medicinska yogan används även inom primärvården och finns idag som behandling på över 160 sjukhus och vårdcentraler runt om i landet. Yogaformen erbjuds inom flera olika kategorier så som psykiatri, äldrevård och vid stress, – och utmattningssjukdomar.

Hallux Valgus skydd för att lindra besvär

Hallux valgus är en åkomma som kan ställa till med vissa besvär. Den som har drabbats har en snedställd stortå, som pekar in mot dom övriga tårta i stället för rakt framåt. Har man otur kan detta resultera i en del smärta men det finns flera typer av hallux valgus skydd, samt olika hjälpmedel, som kan användas för att lindra besvären.

Hallux Valgus – snedställd stortå

Hallux valgus innebär alltså att stortån blivit sned och pekar inåt mot övriga tår, istället för dess naturliga vinkel. Det kan verka okomplicerat men har man dragits med detta en längre tid uppstår ofta ett ständigt tryck på stortån, vilket kan leda till att man får en liten benutväxt på sidan av tån. Detta i sin tur kan medföra smärta – främst när man bär skor, och det kan dessutom vara svårt att hitta skor som verkligen sitter bra och utan att skapa tryck över tån.

Att ha en snedställd stortå är inte farligt, mer än att det kan göra ont. För att lindra eventuella besvär finns hallux valgus skydd och hjälpmedel som man kan använda sig av.

Hallux valgus skydd kan lindra besvären

För den som drabbats av åkomman och upplever besvär så som smärta finns en del olika hallux valgus skydd att hitta. Man kan behöva prova sig fram för att hitta det som passar bäst för en själv men det kan såklart hjälpa att veta vad man ska leta efter. Nedan följer några exempel.

  • Tåspridare – tåspridare kallas ett av dom hallux valgus skydd, eller kanske snarare hjälpmedel, som finns för den som har en snedställd stårtå. Precis som namnet antyder hjälper en sådan till att separera tårna från varandra, för att stortån ska hamna i sin ”rätta” position. Det finns många olika modeller att välja bland och man kan som sagt behöva testa för att hitta rätt.
  • Mjukt hallux valgus skydd – ett mjukt hallux valgus skydd är tillverkat av just ett mjukt material och används främst för att ge dämpning. Dessa träs över foten och finns även kombinerade med tåspridare.
  • Strumpor – det finns även strumpor anpassade för personer med hallux valgus. Dessa finns också i modeller som separerar stortån och har ofta ett integrerat skydd på sidan av tån.

Hemligheten för god hälsa

När man pratar om livsstil och val är det lätt att fokusera på vad man har för mål och drömmar. Ofta glömmer man bort det som finns här och nu, i form av vår kropp och vårt mående. God hälsa är inget man prioriterar utan snarare något många tar för givet. Det är dock ofta ett misstag eftersom vårt välmående är bland det viktigaste vi har. Att vara tacksam för vår goda hälsa är ett bra sätt att påminna sig om hur betydelsefull den är. I takt med att vi blir äldre ökar också risken för sjukdomar. Ofta förstår folk när de förlorat sin goda hälsa vad den egentligen betytt för dem.

Håll koll på hälsorisker

Ett bra sätt att ta vara på vår hälsa är att hålla koll på de risker som hotar den. Vissa av oss har högre risker för vissa tillstånd eller ärftliga sjukdomar som är viktiga att akta sig för. Det är självklart inte bra att gå runt och oroa sig ständigt, men att känna efter då och då och försöka identifiera riskfaktorer i sin egen livsstil är ett bra sätt att hålla hälsan god. Vanliga riskfaktorer är:

  • Rökning
  • Dåliga matvanor
  • För lite sömn
  • Stress
  • Stillasittande

Om en eller flera av dessa faktorer är återkommande i vardagen kan det innebära en hälsorisk. Därför är det en god idé att se över sina vanor och fundera över vad man kan förbättra.

Kom ihåg att leva

Även om det är viktigt att hålla koll på sin hälsa så får man inte glömma att leva. Om man börjar utöva onödigt mycket kontrollbehov över hälsan kan även det leda till stress, vilket ju är en av riskfaktorerna. Därför bör man göra förändringar i en lugn takt och ge sig själv utrymme att anpassa sig. Om man exempelvis identifierat att man har dåliga matvanor kan man börja med att göra små förändringar snarare än att förändra hela sin kost. Meningen är att hälsan ska förbättras, och små steg kan göra stor skillnad. Det dessutom inte bara den fysiska hälsan som avgör hur vi mår, utan också den psykiska och sociala hälsan är viktig. För att alla dessa delar ska fungera bra behöver man hitta en god balans i vardagen.

Starka ben och effektiv fettförbränning med trappmaskin

Starka ben och effektiv fettförbränning med trappmaskin

Att gå i trappor är bra träning för både ben och ”flås” – flera muskler i ben och rumpa aktiveras i varje steg samtidigt som ett högt tempo i en lång trappa garanterat ger en ökad puls för dom flesta. För att slippa springa upp och ned för trappor kan man istället träna på en trappmaskin, just för att få starkare ben, bättre kondition och dessutom för att på ett effektivt sätt bränna fett. 

Starkare ben 

När man tränar på en trappmaskin använder man främst benen och även om det vid en första anblick inte ser så jobbigt ut så kommer det kännas – förutsatt att man pressar sig själv lite. Muskler i framsida och baksida lår får jobba, lika väl som musklerna i vaderna. Även rumpans muskler aktiveras och på så vis får man bra träning för hela underkroppen genom en och samma maskin. 

Pulshöjning och fettförbränning 

Att träna på trappmaskin ger inte bara stakare ben utan är också effektivt för fettförbränning. Går man snabbt och länge kommer pulsen höjas rejält i takt med att svettdropparna tränger fram i pannan. För den uthållige finns chans att bränna många kalorier på kort tid, vilket med rätt kost och övrig motion kommer resultera i viktnedgång. 

Att träna på trappmaskin  

Det finns många olika modeller på trappmaskiner men tanken är att det ska ge samma effekt som att gå i en vanlig trappa. Dom modeller som finns på gym skulle nästan kunna liknas vid rulltrappor, alltså steg som ”rullar” nedåt medan man själv klättrar uppåt. På dessa mer avancerade trappmaskiner finns ofta program att ställa in, samt en display som visar hur många våningar man klättrat, hur många kalorier man bränt och så vidare. 

Det finns även enklare varianter avsedda för hemmabruk för den som hellre vill träna på trappmaskin hemma, hitta bästa varianten hos fitnessfrank.com. Oavsett är tanken densamma – att ge bra träning för ben samt få upp pulsen för att bränna fett. Att träna är hyfsat skonsamt för knän och leder, i och med att man undviker hårda stötar. Vem som helst kan använda sig av maskinen, som även kallas för:

  • Stepmaskin 
  • Stegmaskin

För att träningen ska ge resultat gäller det dock att man inte ger upp så fort det börjar kännas, utan att man kör på även när det börjar kännas jobbigt.  

Vad kostar HLR utbildning i Stockholm?

Vad en HLR utbildning kostar beror både på hur utbildningen sker, antal tillfällen och omfattning. Här visas exempel på olika upplägg och kostnadsnivåer från ett par olika utbildningsföretag i Stockholm. Följande är enbart exempel på utbildningar och är alltså inte en helhetsbild över vad som erbjuds.

Vad kostar HLR utbildning i Stockholm?

Webbutbildning

Fördelen med HLR Utbildning online är att utbildningen kan utföras nästan var som helst och när som helst. Detta så länge som det finns tillgång till internet. Däremot ges inte samma hjälp som om en handledare kan guida, förklara och direkt svara på frågor.

Priset beror helt på vilken tillgång som ges till materialet.

Företagsförlagd HLR utbildning med hjärtstartare inom Stockholm

För företag är det mycket bekvämt om de kan få utbildning i deras egna lokaler. Det sparar tid och kan ofta underlätta så att så många som möjligt kan delta. Detta är ”grunden” inom HLR utbildning och därmed en av de kurser som oftast beställs.

Priset ligger på ungefär 6 – 8 000 kr för en kurs som är på 2 – 3 timme. För att alla ska få god utbildning brukar det finnas gräns för hur många som får vara med i en utbildningsgrupp. Detta generellt kring 12 – 16 personer.

Första hjälpen – L-ABC

Hjärt- och lungräddning sker när personer har fått andningstopp eller hjärtstopp, dvs. livshotande tillstånd. Men även vid andra fysiska skador och problem bör det finnas kompetens inom huset. Med en grundläggande L-ABC kurs ges denna kunskap.

Förkortningen står för Livsfarligt läge, Andning, Blödning och Chock och visar även hur man ska prioritera vid en nödsituation.

Då det är flera delmoment tar dessa utbildningar betydligt längre tid än HLR utbildningarna. Samtidigt kan de anpassas helt efter det behov som kunden har. Kanske finns redan kunskap inom Blödning men fördjupad kunskap önskas inom Chock.

Här beror priset självklart på vad kursen ska innehålla. En aktör i Stockholm anger att de tar ”från” ca 7000 kr. Detta just eftersom det är flera parametrar som avgör priset.

Bli HLR instruktör

Att utbilda är en sak – att utbilda de som ska utbilda är en annan. En heldagsutbildning till de personer som vill få fördjupad kunskap inom HLR och möjligheten att lära ut kunskapen vidare. Kanske ska företaget ha en egen utbildare på plats som därmed kan utbilda och fortbilda den egna personalen.

Priset är mellan 7 000 kr och 10 000 kr.

Prisnivån bör vara nationell och inte enbart gälla Stockholm.

Boka hälsokontroll

En hälsokontroll kan göras utifrån olika syften för olika människor, men främst är det en preventiv undersökning av individens allmänna hälsotillstånd. Det kan vara så att man är orolig för sin hälsa av någon anledning, man kanske har haft sjukdomar i familjen eller så vill man få en inblick av hur man faktiskt mår från en oberoende person. Om man går på en hälsokontroll då och då kan man också få en ökad möjlighet av vad man själv kan göra för att förbättra sin hälsa.

Vad gör man vid en hälsokontroll?

Det finns olika saker som en läkare kan titta på vid en hälsokontroll, och beror även på vid vilken typ av hälsocentral som man gör kontrollen vid. En del privata vårdgivare och hälsocentraler erbjuder olika slags paket för hälsokontroller, och priserna skiljer sig givetvis däremellan också. Ibland kan det vara så att hälsokontrollen genomförs av en sjuksköterska, och ibland både läkare och sjuksköterska. Det kan också vara så att du innan undersökningen får fylla i ett formulär som rör bland annat kost, tobak och alkohol.

Läkaren studerar bland annat individens livsstil, men också vikten, kroppstypen, konditionen och andra som hör detta till. Det kan till exempel vara att läkaren tar blodtryck och puls, undersöker individens rörelsemönster, beteende och hygien för att få en allmän uppfattning av det rådande hälsotillståndet hos individen. Läkaren kan också titta på eventuella hud- och nagelförändringar, kontrollera ögonvitor, andning och andra avvikelser på kroppen som kan upptäckas med blotta ögat. Individen kan själv också förklara om det är något speciellt som denne önskar få undersökt.

Ibland tas även olika sorters prover, som till exempel blodprover som sedan jämförs med andra referensvärden, men också görs mätningar av olika värden som till exempel blodfetter, hemoglobinhalt och lever- och njurvärden. Givetvis får du ställa frågor om din hälsa under hälsokontrollen.

Hur bokar man en hälsokontroll?

Du kan boka en hälsokontroll hos den hälsocentral du är listad på eller hos en privat vårdgivare. Det kan också vara så att du gör en hälsokontroll via ditt arbete genom företagshälsovården, eller via ditt försäkringsbolag till exempel innan du får teckna en viss försäkring. Boka hälsokontroll i Stockholm via denna sida.

Thule cykelvagn sätter säkerheten i fokus

Thule cykelvagn sätter säkerheten i fokus

När du väl bestämt dig för att köpa en cykelvagn så kommer du att vilja ha en cykelvagn som inte tummar på kvalitén. Alla föräldrar sätter säkerheten först när det gäller cykelvagnar, ingen förälder vill ju utsätta sina barn för någon risk. Thule cykelvagn är en riktig kvalitetscykelvagn. Utrymmet i Thule cykelvagn är optimerat och man får enkelt plats med två barn. En annan fördel med Thule cykelvagnar är att andrahandsvärdet är mycket bra och de är enkla att sälja när man inte behöver dem längre. 

Vilken storlek på Thule cykelvagn är bäst? 

Thule cykelvagn finns i lite olika storlekar för att motsvara olika behov hos konsumenterna. Ibland kan det vara svårt att veta vilken storlek som passar bäst. Om du precis har fått ditt första barn så kanske du lutar åt att köpa en liten mindre cykelvagn. Men om ni tror att ni i framtiden kommer att få fler barn så är det förmodligen bättre att köpa en lite större cykelvagn från början så slipper ni att byta den om familjen blir större. Och även om ni bara vill ha ett barn så är det aldrig fel med utrymme, i en Thule cykelvagn kan man transportera mycket mer än bara barn. 

Thule cykelvagn för ett bilfritt liv

Du kommer garanterat ha stor glädje av din Thule cykelvagn många år framöver. När du åker och handlar kan du ta med cykelvagnen med eller utan barn och sedan transportera dina matkassar med cykelvagnen. Med en Thule cykelvagn kommer du att spara in mycket pengar eftersom du kommer att använda bilen mycket mindre. Kanske kan ni till och med överväga att sälja bilen! För kortare resor kan ni använda er Thule cykelvagn och varför inte åka kollektivt när ni ska längre bort? Både miljön och plånboken kommer att bli glada! 

Thule cykelvagn istället för barnstol?  

En barnstol sitter baktill på cykeln. Det finns olika modeller, en del monteras direkt på pakethållaren eller på en fristående bygelskena. Ofta är det dock inte speciellt skönt att sitta i en barnstol för barnet eftersom barnstolen saknar dämpning eller fjädring och det kan bli hårt för barnet i guppen. De flesta barn brukar föredra att sitta i en cykelvagn jämfört med en barnstol. Det är faktiskt mycket enkelt att cykla med en Thule cykelvagn och barnet kommer att sitta bekvämt. En Thule cykelvagn kommer att underlätta både i vardagen och på helgerna! 

Inför jakt

Varje jägare har en viss känsla i kroppen när det närmar sig jakt och allting gås fokuserat igenom. Såväl vapen som utrustning behöver vara i bra skick för att man skall få den upplevelse man önskar. Det är inte sällan ett behov av komplettering eller utbyte råder. Här kan man vinna på att välja kvalitet framför kvantitet! I och med att man skall vistas i naturen under en längre period, oavsett hur naturen härjar, kan allt ifrån vattentäta kläder till ryggsäckar utsättas för stor utmaning. Önskar man dessutom testa de nya produkter som kommer ut på marknaden har man ett stort urval att studera innan man bestämmer sig.

Packa rätt och förbered kroppen

Det spelar inte någon roll vilken jakt det är som väntar. Förberedelserna är i mångt och mycket desamma oavsett vad man jagar. Det handlar om att ha med just den packning som kommer att behövas. Inte mindre eller mer. Den som varit ute på jakt vid flera tillfällen har troligtvis en stor kunskap om vad som behövs. En packlista finns kanske till och med i fysisk form? Är man ny som jägare kan man vinna på att rådfråga de som har kompetens på området. Ofta är det förberedelser man missar eller packning som uteblir.

När det kommer till jaktskor och kläder är det viktigt att allting passar och fungerar på rätt sätt. Har man nya kängor kan man vinna på att gå in dessa ordentligt innan man ger sig ut. Det finns olika strategier för att vänja fötterna vid kängorna. Utifrån vad för kängor man valt, kan man behöva göra på olika vis. Kängorna sätter sig efter foten till slut och man kan undvika skavsår i fält. Naturligtvis bör man oavsett ha med sig utrustning för att plåstra om och tvätta blessyrer. Skulle man behöva jaktsaker är PN jakt en butik som har det mesta inom friluftsutrustning. Här finns även delar till vapen för den som behöver nytt sikte eller hörselskydd för att spara öronen.

Hjälp – hur köper man en bra mountainbike?

Hjälp – hur köper man en bra mountainbike?

Det är inte alldeles enkelt att veta vilken mountainbike som är bäst när man ska köpa sin första. Det är en rad nya tekniska termer och begrepp att hålla reda på. Det första du måste göra är att läsa på, det finns till exempel speciella sport-tidningar som har avdelningar för mountainbikes där du kan lära dig mycket. Det finns både svenska och utländska tidningar där du kan få mycket bra information. Använd också internet och lär dig allt du kan om bromsar, framgafflar, hjul och växlar. Det kan verka lite jobbigt att förbereda sig så mycket för ett cykelköp men det kommer att löna sig i längden.

Var köpa en mountainbike?

Det finns många olika ställen att köpa en mountainbike från. Många gillar att gå till en cykelbutik där de kan få personlig service och provcykla olika modeller. Det går också att beställa en mountainbike på nätet, det finns många olika web-butiker som säljer mountainbikes och som fraktar hem cykeln till dig, både i Sverige och utlandet. Nackdelen med att köpa en mountainbike online är att du inte kan provcykla den, men kanske har du någon i din bekantskapskrets som har en liknande cykel som du kan prova innan du genomför ditt köp.

Olika typer av mountainbikes

När du väl har bestämt dig för att köpa en mountainbike så är det dags att välja modell. Tänk först igenom hur du vill använda din cykel. Cross country passar för dig som inte cyklar alltför hårt. Freeride är cyklar som har fullständig upphängning och som klarar mycket tuffa förhållanden, man kan till och med falla nedåt och hoppa med en Freeride. Downhill cykel är en cykel som är anpassad för hög fart. Den är tålig och du kan få upp hög fart när du cyklar i backar.

Hur skyddar jag mitt huvud?

Det bästa sättet att skydda huvudet är såklart att använda hjälm. Eftersom de som använder mountainbikes ofta cyklar tufft så finns det risk för fallolyckor och då är det oftast huvudet som skadas. Du bör alltid köpa en hjälm med InMold-teknik. Då får du en hjälm där det yttersta lagret är fastgjutet i hjälmen och fungerar som ett extra skydd. En sådan hjälm väger dessutom inte lika mycket som en traditionell hjälm och erbjuder bättre ventilation. Tänk på att byta ut din cykelhjälm vart femte år, annars riskerar du att åka omkring med en hjälm som inte uppfyller de säkerhetskrav som EU har fastställt.

Så köper du rätt racercykel

Att cykla på en racercykel är en aktivitet som kan hjälpa dig att hålla dig fysiskt aktiv samtidigt som den ger dig ett unikt sätt att träffa nya människor och uppleva din omgivning. Det är dessutom ett utmärkt sätt att hålla sig i form oavsett ålder, tack vare att cyklingen är skonsam mot dina leder och muskler. Racercyklar kan dessutom tillfredsställa tävlingsmänniskor, äventyrare och andra personlighetstyper som vill ha spänning i vardagen.

En racercykel skiljer sig åt från andra cyklar i vissa avseenden:

  • En ram med lägre vikt
  • Smalare däck
  • Ingen dämpning
  • Flera växlar

Dessa egenskaper gör att en racercykel är enklare att färdas längre sträckor med än andra cyklar, och dessutom i en högre hastighet. Om detta är egenskaper du vill att din cykel ska ha, är det en racercykel du behöver!

Köp rätt racercykel för dina syften

När du ska köpa en ny cykel finns det en hel uppsjö med val du måste göra, vilket kan vara överväldigande och avskräckande. Du bör dock börja med det grundläggande och ställa dig själv följande frågor:

  • Vilken typ av cykling ägnar du dig åt idag?
  • Vilken typ av cykling vill du ägna dig åt framöver?
  • Vilken budget har du för inköp av cykel?

Ofta är vissa av dessa frågor enklare att svara på än andra, och vissa påverkar ditt slutgiltiga beslut i högre grad än andra. Om du till exempel har tänkt tävla med din cykel bör du avstå från alla cyklar som ha skivbromsar. Om du bor på ett område med platt terräng utan en kulle så långt ögat når kan en cykel med god aerodynamik vara en bättre investering än en cykel med extremt låg vikt som är bättre lämpad för cykling i kullig terräng.

Du som istället är i behov av en bra cykel för pendling till jobbet och kanske lite fritidscykling på helgerna kan titta på cyklar med lägre prislapp, utan en massa onödiga funktioner. Om du inte cyklar på någon högre nivå men ändå är en stor entusiast och har pengar att lägga på din cykel, finns det inget som hindrar dig från att löpa linan ut och köpa dina drömmars cykel!

Sida 1 av 2

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén