Hjälp – hur köper man en bra mountainbike?

Det är inte alldeles enkelt att veta vilken mountainbike som är bäst när man ska köpa sin första. Det är en rad nya tekniska termer och begrepp att hålla reda på. Det första du måste göra är att läsa på, det finns till exempel speciella sport-tidningar som har avdelningar för mountainbikes där du kan lära dig mycket. Det finns både svenska och utländska tidningar där du kan få mycket bra information. Använd också internet och lär dig allt du kan om bromsar, framgafflar, hjul och växlar. Det kan verka lite jobbigt att förbereda sig så mycket för ett cykelköp men det kommer att löna sig i längden.

Var köpa en mountainbike?

Det finns många olika ställen att köpa en mountainbike från. Många gillar att gå till en cykelbutik där de kan få personlig service och provcykla olika modeller. Det går också att beställa en mountainbike på nätet, det finns många olika web-butiker som säljer mountainbikes och som fraktar hem cykeln till dig, både i Sverige och utlandet. Nackdelen med att köpa en mountainbike online är att du inte kan provcykla den, men kanske har du någon i din bekantskapskrets som har en liknande cykel som du kan prova innan du genomför ditt köp.

Olika typer av mountainbikes

När du väl har bestämt dig för att köpa en mountainbike så är det dags att välja modell. Tänk först igenom hur du vill använda din cykel. Cross country passar för dig som inte cyklar alltför hårt. Freeride är cyklar som har fullständig upphängning och som klarar mycket tuffa förhållanden, man kan till och med falla nedåt och hoppa med en Freeride. Downhill cykel är en cykel som är anpassad för hög fart. Den är tålig och du kan få upp hög fart när du cyklar i backar.

Hur skyddar jag mitt huvud?

Det bästa sättet att skydda huvudet är såklart att använda hjälm. Eftersom de som använder mountainbikes ofta cyklar tufft så finns det risk för fallolyckor och då är det oftast huvudet som skadas. Du bör alltid köpa en hjälm med InMold-teknik. Då får du en hjälm där det yttersta lagret är fastgjutet i hjälmen och fungerar som ett extra skydd. En sådan hjälm väger dessutom inte lika mycket som en traditionell hjälm och erbjuder bättre ventilation. Tänk på att byta ut din cykelhjälm vart femte år, annars riskerar du att åka omkring med en hjälm som inte uppfyller de säkerhetskrav som EU har fastställt.