Medicinsk yoga kallas även för MediYoga och är en svenskutvecklad yogaform som bland annat kan gynna den som lider av stress, – och utmattningssyndrom, sömnbesvär och psykisk ohälsa. För att bli instruktör krävs en medicinsk yoga-utbildning och därefter finns flera olika arbetsmöjligheter. Läs mer om yogaformen, utbildningen och vilka olika vägar som finns att gå efter en sådan här.

Mer om medicinsk yoga

Den som gått en medicinsk yoga-utbildning och blivit instruktör inom området kan hålla klasser inom medicinsk yoga. Medicinsk yoga, eller MediYoga, är en svenskutvecklad yogaform. Yogan passar för alla typer av människor men främst för dom som lider av någon form av besvär så som stress, – och utmattningssyndrom, sömnbesvär, psykisk ohälsa, ryggproblem, huvudvärk samt hjärt, – och kärlsjukdomar.

Yogan utförs med mjuka och enkla rörelser som kan utföras sittandes på golvet eller sittandes på en stol. Den syftar till att öka utförarens kroppsmedvetenhet och för att balansera kroppens eget nerv, – och hormonsystem. Rörelserna bidrar även till en förbättrad rörlighet och ökad styrka.

Förutom rörelser handlar MediYoga mycket om att hitta olika andningstekniker. Det kan handla om både djupandning och så kallad eldandning och regelbundet utförande kan minska smärtproblematik, ge ett lägre blodtryck och verka avstressande.

Klasserna leds som sagt av någon med medicinsk yoga-utbildning och finns att hitta på flera olika ställen.

Hitta en medicinsk yoga-utbildning

För den som är intresserad av att gå en medicinsk yoga-utbildning finns mycket information att hitta på internet. Här finns bland annat utbud av utbildningar och utbildare samt mer att läsa om vad dom olika har ett erbjuda vad gäller kursupplägg, innehåll och annat som kan vara bra att veta. Många utbildningar sker i flera steg och innefattar även andra områden än just MediYoga, så som:

  • Kost
  • Näring
  • Livsstil

Efter utbildningen

För den som är färdig med sin medicinsk yoga-utbildning finns flera olika vägar att gå. Många yogainstruktörer inom dess olika områden arbetar i egen regi – alltså inom ett eget företag eller som anställd på privata företag.

Det många däremot inte känner till är att den medicinska yogan används även inom primärvården och finns idag som behandling på över 160 sjukhus och vårdcentraler runt om i landet. Yogaformen erbjuds inom flera olika kategorier så som psykiatri, äldrevård och vid stress, – och utmattningssjukdomar.