Hallux valgus är en åkomma som kan ställa till med vissa besvär. Den som har drabbats har en snedställd stortå, som pekar in mot dom övriga tårta i stället för rakt framåt. Har man otur kan detta resultera i en del smärta men det finns flera typer av hallux valgus skydd, samt olika hjälpmedel, som kan användas för att lindra besvären.

Hallux Valgus – snedställd stortå

Hallux valgus innebär alltså att stortån blivit sned och pekar inåt mot övriga tår, istället för dess naturliga vinkel. Det kan verka okomplicerat men har man dragits med detta en längre tid uppstår ofta ett ständigt tryck på stortån, vilket kan leda till att man får en liten benutväxt på sidan av tån. Detta i sin tur kan medföra smärta – främst när man bär skor, och det kan dessutom vara svårt att hitta skor som verkligen sitter bra och utan att skapa tryck över tån.

Att ha en snedställd stortå är inte farligt, mer än att det kan göra ont. För att lindra eventuella besvär finns hallux valgus skydd och hjälpmedel som man kan använda sig av.

Hallux valgus skydd kan lindra besvären

För den som drabbats av åkomman och upplever besvär så som smärta finns en del olika hallux valgus skydd att hitta. Man kan behöva prova sig fram för att hitta det som passar bäst för en själv men det kan såklart hjälpa att veta vad man ska leta efter. Nedan följer några exempel.

  • Tåspridare – tåspridare kallas ett av dom hallux valgus skydd, eller kanske snarare hjälpmedel, som finns för den som har en snedställd stårtå. Precis som namnet antyder hjälper en sådan till att separera tårna från varandra, för att stortån ska hamna i sin ”rätta” position. Det finns många olika modeller att välja bland och man kan som sagt behöva testa för att hitta rätt.
  • Mjukt hallux valgus skydd – ett mjukt hallux valgus skydd är tillverkat av just ett mjukt material och används främst för att ge dämpning. Dessa träs över foten och finns även kombinerade med tåspridare.
  • Strumpor – det finns även strumpor anpassade för personer med hallux valgus. Dessa finns också i modeller som separerar stortån och har ofta ett integrerat skydd på sidan av tån.