Starka ben och effektiv fettförbränning med trappmaskin

Att gå i trappor är bra träning för både ben och ”flås” – flera muskler i ben och rumpa aktiveras i varje steg samtidigt som ett högt tempo i en lång trappa garanterat ger en ökad puls för dom flesta. För att slippa springa upp och ned för trappor kan man istället träna på en trappmaskin, just för att få starkare ben, bättre kondition och dessutom för att på ett effektivt sätt bränna fett. 

Starkare ben 

När man tränar på en trappmaskin använder man främst benen och även om det vid en första anblick inte ser så jobbigt ut så kommer det kännas – förutsatt att man pressar sig själv lite. Muskler i framsida och baksida lår får jobba, lika väl som musklerna i vaderna. Även rumpans muskler aktiveras och på så vis får man bra träning för hela underkroppen genom en och samma maskin. 

Pulshöjning och fettförbränning 

Att träna på trappmaskin ger inte bara stakare ben utan är också effektivt för fettförbränning. Går man snabbt och länge kommer pulsen höjas rejält i takt med att svettdropparna tränger fram i pannan. För den uthållige finns chans att bränna många kalorier på kort tid, vilket med rätt kost och övrig motion kommer resultera i viktnedgång. 

Att träna på trappmaskin  

Det finns många olika modeller på trappmaskiner men tanken är att det ska ge samma effekt som att gå i en vanlig trappa. Dom modeller som finns på gym skulle nästan kunna liknas vid rulltrappor, alltså steg som ”rullar” nedåt medan man själv klättrar uppåt. På dessa mer avancerade trappmaskiner finns ofta program att ställa in, samt en display som visar hur många våningar man klättrat, hur många kalorier man bränt och så vidare. 

Det finns även enklare varianter avsedda för hemmabruk för den som hellre vill träna på trappmaskin hemma, hitta bästa varianten hos fitnessfrank.com. Oavsett är tanken densamma – att ge bra träning för ben samt få upp pulsen för att bränna fett. Att träna är hyfsat skonsamt för knän och leder, i och med att man undviker hårda stötar. Vem som helst kan använda sig av maskinen, som även kallas för:

  • Stepmaskin 
  • Stegmaskin

För att träningen ska ge resultat gäller det dock att man inte ger upp så fort det börjar kännas, utan att man kör på även när det börjar kännas jobbigt.