Av de 20 aminosyror som finns är Leucin ett av de viktigaste för många som bygger muskler. Aminosyran finns tillgänglig i flera olika kosttillskott och ingår även naturligt i protein. Aminosyrans primära funktion är att vara med och starta upp muskelbyggandet. I vissa fall kan den även hämma muskelnedbrytning.
Var finns Leucin?
Så länge det är ett proteintillskott med hög kvalité kan man räkna med att tillskottet innehåller Leucin. Detta eftersom Leucin just förekommer naturligt i protein. Genom att köpa dessa tillskott får man alltså tillgång till Leucin. Det finns även i flera separata tillskott.
Vilka unika egenskaper finns?
En sak som karaktäriserar Leucin är att det är en essentiell aminosyra. Det betyder att kroppen inte kan tillverka den själv utan att man måste få sig den via kosten. Det är bara 8 aminosyror som är essentiella. Utöver det är den inte glokogen. Därmed kan inte denna aminosyra omvandlas i kroppen till kolhydrater. Det är just detta som gör att Leucin ofta intas före morgonförbrännande övningar.
Vilka passar det för?
Leucin är framförallt populärt inom styrketräning. När man tränar bryts musklerna ner och detta pågår i kroppen fram till man får i sig energi. Om man intar aminosyran Leucin kan denna nedbrytningseffekt minskas vilket därmed långsiktigt betyder att effekten av träningen blir större. Detta sker genom att Leucinet påvisar för kroppen vilken mängd aminosyror som finns i kroppen. När kroppen känner att det är en hög mängd kommer proteinsyntesen att startas. Det innebär att muskler börjar byggas. Enligt flera studier är det just denna aminosyra som startar upp denna process. Den anses även vara en av de viktigaste aminosyrorna för att bygga upp musklerna.
Rekommenderat intag
Till stor del beror intaget på hur mycket man tränar samt vad målet är. Men de som tränar regelbundet och satsar seriöst på att bygga muskler rekommenderas ofta att få i sig några gram dagligen. Detta ska då ske på tom mage eftersom kroppen då tydligare kan ta del av tillskottet. Om man äter samtidigt kommer de olika aminosyrorna ”konkurrera” med varandra och effekten blir därmed inte lika god.
Lämna ett svar