Wakeboarding är en rolig och nervkittlande utomhusaktivitet som nästan alla kan börja med. Istället för att, som i klassisk surfing, rida på naturliga vågor drivs man istället framåt av en båt. För den som ska börja med den här sporten finns det en del tips som kan vara bra att känna till.

Flytväst

Man bör alltid bära flytväst när man är ute på sjön eller i havet, och wakeboard medför inget undantag till den här regeln. Skulle någonting hända kan flytvästen rädda liv.

Stå med den bästa foten framåt

Innan man ger sig ut med wakeboarden för första gången, bör man bestämma vilken fot man ska ha framåt respektive bakåt. Det här är något som alla får känna efter själva vad som passar bäst, men oftast är det den ”bästa” foten som bör vara framåt. Det här är dock individuellt, och många högerfotade känner att den vänstra passar bättre att ha fram. Känn efter vad som funkar helt enkelt.

Huka mycket i början

För nybörjaren är det bra att huka mycket i början tills brädan verkligen börjat få fart. När det börjar gå någorlunda fort kan man ställa sig upp långsamt och hitta balans och tyngdpunkt.

Åk inte för fort

Båtföraren bör vara medveten om att wakeboarding inte kräver lika hög hastighet som vattenskidor poch många andra vattensporter. Båten bör inte köra fortare än ungefär 25 – 30 kilometer i timmen när man sysslar med wakeboarding.

Låt det ta tid

Det är lätt att bli för ivrig och kanske till och med ge upp om man märker att det inte går jättebra i början. Ett tips är att slappna av, ha tålamod och påminna sig själv om att man måste träna för att bli riktigt bra på det.